Bilek güreşi

Bilek Güreşi Nedir?

Ülkemizde ilk 1991 yılında Haydar Gidil’in İsrail’de kazandırdığı altın madalya ile duyulan Bilek Güreşi, resmi olarak, 1998 de tanınmıştır. Böylelikle ilk altın madalyayı ülkemize kazandıran Haydar Gidil, ilk milli bilek güreşçimizdir. Peki Bilek Güreşi Nedir? Nasıl yapılır?

Bilek Güreşi Nedir Bilek Güreşi Nasıl Yapılır

Yapılan spor müsabakalarında beraberlik skorunun olmadığı tek oyundur. Her ne kadar ülkemizde geç tanınsada resmi olarak ilk önce California eyaletinde müsabakası yapılmıştır. Genç bir araştırma adamı olan Bill SobranesGilardi salonunda bilinen bu ilk müsabakayı 1952 yılında düzenlemiştir.

Daha sonra bir adım daha öteye gidilerek dünya şampiyonası yapıldı 10 yıl sonra. Yine California’ da. Fakat bu kez müsabakanın bir adı vardı. WWC! Günümüzde bile hala aynı isimle organizasyonlar yapılmaktaydı. WWC yıllarca yapılmaya devam etti fakat katılımcılar ABD ve Kanada ağırlıklıydı, tabi en iyi bilek güreşçileri de. Bu nedenle bir iş adamı tarafında AAA( Bilek Güreşi Federasyonu) kuruldu. 1967 yılında bu federasyonun katılımıyla yeni bir dünya şampiyonası düzenlendi. Çoğu ülkeden gelen yarışmacılar , bayraklarını temsil ederek müsabakada yer almayı başardılar. Hemen hemen her sene devam eden bu yarışmalar 1997 yılında, ülkeler arasında anlaşmazlığa yol açtığından, iki yılda bir yapılacak şekilde tekrar düzenlendi. 1998 de ülkemize giren Bilek Güreşi, resmiyet kazandıktan hemen sonra müsabaka için Yalova’da şampiyona düzenlenmiştir. Ve bundan tam 4 yıl sonra Vücut Geliştirme Ve Fitness Federasyonuna bağlanmıştır.

Bilek Güreşi Nasıl Yapılır?

Bilek Güreşi; Her iki rakibin dirseklerini, masanın üzerinde yer alan kırmızı, mavi veya siyah renkle belirtilmiş pedin üzerinde sabitleyerek, herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan rakibin elinin sırt bölgesini, yani dış kısmını masanın her iki tarafında yer alan pet seviyesine indirmek veya petin üstüne değdirmekle sonuçlanan bir oyundur. Tamamen hakem gözetiminde yapılır ve dikkate alınır. Vücut Geliştirme yapan kişilerin bilekleride güçlü olur.

Bedensel engelli olanlar için oturarak, herhangi bir engeli olmayanlar için ayakta bulunarak güreş başlar.Burda oyuncuların tek dikkat etmesi gereken faul yapmamak. Bilek güreşinde Faul Nedenleri;

  • Dirsekler için belirtilen alandan dirseğin kayması
  • Oyuncuların starttan önce başlayıp acele etmesi
  • Kollar masanın üzerinde birbirine paralel ve dirsekler pedlere temas etmelidir. Adil bir başlangıç için bunlar şart. Buna dikkat edilmez ise faul olur.
  • Hakem tutuşunun dışına çıkılması
  • Güreş masasının destek yerlerinin bırakılması
  • Hakem tutuşu dışındaki düzenlemeler ( eğer sporcuların eli sürekli kayıyor ise bunu ancak hakem düzenleyebilir. Müsabaka esnasında bir bağ ile bağlanabilir.

Tüm bunlar faul nedenidir. En fazla 2 defa faul yapabilirsiniz. 2 faulü olan galibiyeti rakibine verir. Eğer duruma itiraz etmek isterse bu hakkı da var fakat federasyon tarafından cüzi bir miktar para alınır. İtiraz yersiz ise parası yanar. Kişi itirazında haklı ise verdiğini fazlasıyla alır. İtiraz sonucu maç tekrarlanır. Eğer kişi iki defa yenilir ise, sporcu elenir.

HIZLI İLETİŞİM

SEVİLAY CLUP SPOR MERKEZİ Spor Branşlarımız dan faydalanmak ister misiniz?